„SUPER“ Koření

Vánoce jsou svátky klidu a pohody, ale také skvělých chutí a vůní, za kterými často stojí nepřekonatelné koření. A tím není nic jiného než svěží a lehce štiplavý zázvor a všemi milovaná skořice.

Skořice

V dávné historii se za kůru skořicovníku platil majlant, dnes je to už naštěstí naprosto běžné koření, které doma nechybí žádné šikovné hospodyňce.

Co všechno umí

Kůra medové barvy je neskutečně všestranná, ostatně se nepoužívá jenom v kuchyni. Díky silným antimikrobiálním účinkům se hodí i do přírodní kosmetiky. Opěvujme ji ale hlavně jako potravinu s vysokým zastoupením antioxidačních látek. Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, z minerálních látek je zastoupený vápník, železo, zinek nebo třeba draslík a fosfor. U tohoto koření se dlouhodobě zkoumají protirakovinné účinky. Podporuje dobrou náladu, pomáhá proti nachlazení a dýchacím obtížím. Od podzimu do předjaří na ni určitě nezapomínejte v dezertech, ale používá se i při výrobě džemů, polévek i některých omáček. Skvěle si sedne s chutí rajčat, jablek nebo třeba dýně. Bude dobrým parťákem pro horké latte i svařák.

Zázvor

Podzemní oddenek zázvorovníku se v mnohém podobá skořici. Je to spolehlivý antioxidant i pomocník při nachlazení. I jeho praktické použití je obdobné. Chutnat bude v čerstvém i sušeném stavu.

Co všechno umí

Zázvor perfektně zahřívá, proto nesmí chybět v žádném zimním jídle. Jeho štiplavá chuť si perfektně sedne s asijskými pokrmy. Je až překvapivé, jak dobře chutná ve sladkém pečivu. V hlavní roli ho najdete v některých druzích vánočního cukroví i v podobě zázvorových sušenek. V klasické kuchyni se používá na přiostření omáček i polévek, perfektně okoření například pokrmy z dýně. Obsahuje hlavně vitamín A, B1 a B2 či C, z minerálních látek pak sodík, hořčík, fosfor, vápník a železo. Podporuje trávení a zvyšuje obranyschopnost vůči nachlazení a chřipce. Jak už to tak ale u koření bývá, zdravé je jen v rozumné míře, proto to se zázvorem nepřehánějte, stejně jako se skořicí

  • Zázvor kandovaný
    Jemné nudličky štiplavého zázvoru obalené ve třtinovém cukru s karamelovým nádechem jsou vynikající specialitou pro každého, kdo si chce zázvor vychutnat i trochu jinak.
  • Zázvor mletý
    Hodí se do jídel z celého světa, především pak do perníků, sušenek nebo kompotů, ale i do slaných jídel a marinád.
  • Želé medvídci Štěstí se zázvorem
    Chutnají dospělým i dětem, proto jsou ideální jako malá svačinka nebo dárek.
  • Skořice Cejlon mletá
    Její zemitě dřevitá a zároveň sladká chuť se hodí zejména ke sladkým pokrmům, ale také k jehněčímu i do kávy.
  • Skořice Cejlon celá
    Je vhodná nejen do pokrmů, ale také jako dekorace do teplých nápojů. Jemnější typ skořice.
  • Skořice Cassia mletá
    Má silnější a ostřejší chuť než cejlonská skořice. Hodí se při pečení, do asijských pokrmů i kořeněných nápojů.

Koření v květináči

Víte, že si můžete koření vypěstovat také u sebe doma? I když se dá sehnat i pravý skořicovník, jeho pěstování je trochu složitější. Zkusit ale můžete kardamovník obecný s výraznou skořicovou chutí. Ani zázvoru se zříkat nemusíte, doma nebo ve skleníku si vypěstujete zázvorovník lékařský.
Různé druhy netradičního koření budou k dostání v jarním období.

Text: (red.), Sonnentor; foto: Shutterstock, Blu-Blumen, Sonnentor