Mini zahrádka ve skle

Víte, že pokojové rostliny mohou mít i trochu jinou podobu, než na kterou jste zvyklí? Květináč hravě nahradí designová skleněná nádoba s úzkým nebo širokým hrdlem a rostliny v ní mohou vytvořit miniaturní svět, který si rádi přinesete do bytu.

Netradiční dekorace s pokojovými rostlinami jsou v posledních letech oblíbené hned z několika důvodů. Každý, kdo rád tvoří, si jejich výrobu určitě rád vyzkouší.
Aerária, florária nebo také terária už na první pohled přitáhnou veškerou pozornost, takže se s nimi rádi pochlubíte i v moderním městském interiéru.

Ani po jejich dokončení ale zábava nekončí, budete totiž rádi sledovat, jak se tento miniaturní prales bude vyvíjet. Pokud nevíte, jakou nádobu zvolit, pořiďte si speciální set skleněné nádoby s úzkým hrdlem a teleskopickou lopatkou a hrabičkami, které najdete v našich zahradnických centrech. Jestliže nechcete nic dalšího kromě rostlin shánět, pořiďte si set i se substrátem, aktivním uhlím a štěrkem. Samotná výroba vám zabere přibližně půl hodiny. Mezi vhodné rostliny určitě patří všechny pokojové rostliny, kterým vyhovuje vlhčí vzduch. Dobrou volbou budou kapradiny, orchideje, ale i jiné rostliny s okrasným listem.

S připraveným setem ze zahradnických center to půjde samo:

  1. Na dno nasypte pomocí nálevky nebo srolovaného papíru dvoucentimetrovou drenážní vrstvu štěrku, který snadno rozprostřete mini hráběmi.
  2. Přidejte aktivní uhlí, které udrží půdu čerstvou a chrání před množením hub a bakterií.
  3. Přidejte 5 až 7 cm zeminy pro pokojové rostliny. Rostliny by měly jít do tohoto substrátu pohodlně vysadit.
  4. Lopatkou udělejte otvory pro výsadbu rostlin. Rostliny vyjměte z květináče a z jejich kořenového systému odstraňte část substrátu, abyste byli schopni rostlinu protáhnout úzkým hrdlem. Pomoct si můžete speciální dlouhou pinzetou. Přihrňte půdu pomocí mini hrábí k rostlinám a lehce přitlačte. Rostliny nevysazujte příliš blízko a dbejte na to, aby se nedotýkaly skla.
  5. Zalévejte opatrně, abyste kompozici rostlin nepoškodili. Vodu nechte stékat po stěnách nádoby, přičemž s ní otáčejte. Tím dojde k pečlivému zalití i omytí stěn.
  6. Nechte aerárium odpočívat a nestavte ho na přímé slunce. V prvním týdnu nechte láhev otevřenou, druhý týden uzavřete hrdlo lahve korkovou zátkou jen napůl.
  7. Pokud po dvou týdnech nebude voda v láhvi výrazně kondenzovat, může být aerárium na trvalo uzavřeno korkovou zátkou.

Jakou nádobu zvolit? Ta s úzkým hrdlem potěší originalitou, samozřejmě to bude chtít trochu šikovnosti při výsadbě rostlin. Stejně tak existují i nádoby se širokým hrdlem, které se stejně jako „skleník“ s úzkým hrdlem zavíčkují korkovou zátkou.

Doporučené rostliny

Vybírejte výhradně vlhkomilné rostliny, které nerostou příliš bujně. Dobrou volbou bude mech, z orchidejí třeba miniaturní kultivar můrovce (Phalaenopsis), z kapradin pak netík (Adianthum), sleziník (Asplenium) a z dalších rostlin s okrasným listem třeba pepřince (Peperomia) či barevná podrostovka (Hypoestes).

Péče není náročná

Rostliny není třeba zalévat, pokud je nádoba uzavřená, voda se neztrácí, ale naopak se stále vrací do oběhu. Pokud by se aerárium nechalo delší dobu otevřené, zřejmě bude nutné rostliny zalít. Rostliny nehnojte, živiny by nastartovaly rychlý růst, což je v omezeném prostoru skleněné nádoby nežádoucí. Dále pak dohlížejte na to, aby se listy moc nedotýkaly skla.

Tipy pro výrobu vlastního aerária

Set s teleskopickou lopatkou a hráběmi.
Set neobsahuje aktivní uhlí, substrát a štěrk.

Set s teleskopickou lopatkou, hráběmi, substrátem, aktivním uhlím a štěrkem.