Kouzelné hortenzie

Když hortenzii před čtyřmi sty lety objevil v čínských stinných lesích francouzský přírodovědec Philibert Commerson, svět ještě netušil, že se brzy seznámí s jedním z nejkrásnějších a nejoblíbenějších okrasných keřů, který bude kdy existovat. Jakou si pořídit na zahradu a co všechno potřebuje k růstu?

Hortenzie jsou většinou keře nebo menší vícekmenné stromky. V našich podmínkách se pěstují opadavé druhy, ale existují i stálezelené. Obliba hortenzií nesouvisí jen s jejich nádhernými květy, které spatří světlo světa většinou v průběhu července, ale také díky tomu, že rostou ve stínu, a navíc i v kyselé půdě. Je to tedy ideální řešení do podrostů stromů. Takové stanoviště totiž nevyhovuje všem rostlinám, ještě k tomu takovým, kterých si všimnete na první pohled.

V čem jsou hortenzie ještě zajímavé? Když si prostudujete jejich květy, zjistíte, že se jejich skladba u různých druhů liší. Velké květy jsou spíše na okrasu, jsou totiž sterilní a neslouží k rozmnožování. Někdy tvoří téměř celé květenství, jindy jsou situované spíše po obvodu. Ve středové části se pak mohou objevovat mnohem drobnější fertilní kvítky, které už ovšem mají za úkol vytvořit novou generaci krásných hortenzií.

Pokud přemýšlíte, jestli by se některé z hortenzií hodily i na vaši zahradu, pak vás možná upoutají i neskutečně široké možnosti jejich uplatnění. Kompaktní odrůdy jsou ideální dokonce i do nádob. Hortenzie vysoké více než dva metry vytvoří kvetoucí pozadí jiným výsadbám, ale stejně tak je klidně vysaďte i do kvetoucích netvarovaných živých plotů. Všechny hortenzie budou fungovat jako atraktivní solitéry i jako součást trvalkových záhonů i keřových skupin. Popínavý druh je pak třešničkou na dortu, protože prosvětlí i stinný kout. Stačí mu jen nabídnout pevnou oporu v podobě loubí, treláže nebo stěny altánu.

NEJKRÁSNĚJŠÍ HORTENZIE

Hortenzie velkolistá – Hydrangea macrophylla
Nejvíce prošlechtěná hortenzie s kulovitým květenstvím v odstínech bílé, modré, růžové, fialové i karmínové. Požadavky na kyselost půdy se mohou u různých odrůd lišit. Vhodná do nádob i na záhony.
Doba květu: červen až srpen
Výška: 1–3 m
Hortenzie stromečkovitá – Hydrangea arborescens
Odolná hortenzie s kulovitým květenstvím v bílé nebo zelenkavé barvě vytváří košatý a vzdušný keř. Skvělý doplněk trvalkových záhonů.
Doba květu: červenec až srpen
Výška: 1–3 m
Hortenzie latnatá – Hydrangea paniculata
Mezi hortenziemi je to barevný chameleon. Její bílé laty dlouhé až
25 cm se postupně přebarvují do odstínů lehce růžové nebo karmínové. Odolný druh ideální do keřových skupin.
Doba květu: červen až říjen
Výška: 2 m
Hortenzie dubolistá – Hydrangea quercifolia
Oceníte na ní nejen velké bílé nebo zelenkavé laty, ale také dekorativní listy. Tvarem připomínají listy dubu a na podzim se přebarvují do bronzova. Zajímavá solitéra i dřevina do pozadí trvalkových výsadeb.
Doba květu: červen až srpen
Výška: 3 m

 

Hortenzie popínavá – Hydrangea petiolaris
Popínavá hortenzie s bílými květy. Je nutné ji postupně vyvazovat k pevné opoře. Ideální na fasády domů (není ovšem schopna se sama pnout po hladké omítce), na loubí i na kmen starého stromu.
Doba květu: červen až srpen
Výška: od 5 do 25 m

 

NĚKOLIK RAD PRO VÝBĚR STANOVIŠTĚ

 

  • Vybírejte stinné nebo polostinné stanoviště, některým druhům vyhovuje i slunce, ovšem pouze za předpokladu pravidelné zálivky.
  • Půda by měla být hluboká, kyprá a bohatá na živiny a humus. Hortenziím sedí spíše kyselé pH, za ideální se považují hodnoty 6 až 6,5, u některých kultivarů hortenzie velkolisté by mělo klesnout až na 5.
    Půdní reakce u mnohých hortenzií ovlivňuje zbarvení květů.
  • Během suchého počasí je zalévejte nejlépe dešťovou vodou teploty okolního vzduchu. Hortenzie potřebují svěží půdu, v té přemokřené jim odehnívají kořeny a rostliny rychle hynou.
  • Většina hortenzií je v našich podmínkách mrazuvzdorná, problém může nastat u nejoblíbenější hortenzie velkolisté. Některé její odrůdy totiž hluboce namrzají, proto tento druh raději preventivně vysazujte na chráněné stanoviště mimo průtah ledového větru.

    KOMBINACE S JINÝMI ROSTLINAMI

    Hortenzie perfektně vyniknou i samy v nádobách na terase, ale na zahradě byste jim měli dopřát i vhodné sousedy. Z keřů je doprovodí opadavé azalky, stálezelené rododendrony nebo kyselomilné vřesy. Z trvalek jejich krásu podtrhnou například stínomilné bohyšky, různé kapradiny, sasanky japonské, čechravy nebo mohutné rodgersie.

 

Kromě zálivky hortenziím dopřejte od dubna do září také hnojivo. Dejte přednost tomu určenému přímo pro hortenzie. Máte na výběr hnojiva krystalická i kapalná, obě se aplikují ve formě zálivky.

 

TIPY PRO VAŠI ZAHRADU

AGRO RAŠELINA 75 l
Udržuje vzdušnost a kyprost půdy a zadržuje v ní vláhu, ideální pro kyselomilné rostliny.
AGRO MULČOVACÍ KŮRA 70 l
Zabraňuje růstu plevelů a odpařování vláhy z půdy.
AGRO KAPALNÉ HNOJIVO PRO HORTENZIE 1 l
Zaručuje zdravý a silný růst hortenzií a jejich bohaté kvetení s jednoduchou aplikací.

 

 

AGRO SUBSTRÁT PRO HORTENZIE 20 l
Substrát pro všechny druhy hortenzií kromě modrokvětých kultivarů.
FLORIA KRYSTALICKÉ HNOJIVO PRO MODRÉ HORTENZIE 0,7 kg
Vodorozpustné krystalické hnojivo s obsahem mikroprvků, podporuje tvorbu modrého zbarvení.