Plastové, dřevěné, velké, malé, designové nebo prostě jen praktické. Bedýnky budou pro každého pěstitele tím správným pomocníkem, a to během celé sezony. Na jaře do nich můžete před výsadbou dát připravenou sadbu, v létě v nich budete domů nosit úrodu a během zimy v nich přečkají plody vaší práce do té doby, než je budete potřebovat v kuchyni.
Při sklizni se neobejdete ani bez proutěných košíků, které se snadno berou do ruky i přenáší na delší vzdálenosti. Jenže v košíku ovoce ani zeleninu dlouhodobě skladovat nebudete, k tomu budou mnohem praktičtějším řešením právě přepravky a bedýnky všech možných forem. Jaké tedy zvolit? I v našich zahradnických centrech jich nabízíme spoustu. Možná uděláte nejlépe, když se rozhodnete pro kompromis a zvolíte hned několik typů, které se budou lišit objemem, nosností i materiálovým provedením. Konec konců se vám budou jistě hodit po celý rok i k jiným činnostem.
Přírodní i designové dřevo
Oba materiály mají své výhody, záleží hlavně na tom, v jakém množství ovoce a zeleninu skladujete a zda raději zvolíte praktické nebo i třeba trochu víc designové řešení. Dřevěné bedýnky a lísky budou ideálním řešením pro všechny milovníky přírodních materiálů. Jsou naprosto ekologické a snadno se opravují nebo nakonec i likvidují. Pro skladování ovoce a zeleniny se hodí hlavně nátěrem neošetřené dřevo. Pokud se ale i tak rozhodnete bedýnky natřít, pak volte jen mořidla nebo nátěry vhodné pro dřevěné výrobky, které přicházejí do kontaktu s potravinami. Rovnou si přiznejme, že dřevěné bedýnky budou vždy vypadat lépe než ty plastové, jenže dřevo bude mít ve srovnání s plastem jednu nevýhodu. Jakmile v této bedýnce dojde ke znehodnocení skladované sklizně, na dřevu to bude okamžitě znatelné. Vaším každoročním úkolem bude jarní či letní revize. Znečistěné bedýnky se musí očistit nejlépe suchou utěrkou, větší skvrny pak vodou s octem. Pokud už se budete muset pustit do mokrého úklidu, nezapomeňte dát přepravky na slunce, aby důkladně vyschly a neobjevila se na nich plíseň.
Praktický plast
Ačkoliv se použití plastů omezuje, jsou to velmi užitečné materiály, které se snadno čistí, což je u přepravek určených ke sklizni i skladování k nezaplacení. Udržování plastových bedýnek je mnohem snazší, ačkoliv i tady se vyplatí je během léta umýt vodou s octem, aby se zbavily prachu i větších nečistot. Bedýnky určené pro uskladnění potravin bývají zdravotně nezávadné. Navíc je můžete považovat za dlouhodobé řešení, které poslouží v dobrém stavu při správné péči celá desetiletí. Rozhodně to tedy není jednorázová záležitost. Důležité ovšem je takové bedýnky dlouhodobě nevystavovat slunci ani jiným povětrnostním vlivům, které by mohly způsobit postupnou degradaci plastu. U plastových bedýnek si v každém případě hlídejte nejen objem, ale také nosnost. U přepravek s méně pevnou konstrukcí se může pohybovat třeba jen okolo tří kilogramů. Pro ty, co šetří místo ve sklepě nebo spíži, budou dobrým pomocníkem bedýnky stohovatelné, které se navíc dají i složit.
Důležitý je přístup vzduchu
Některé bedýnky se liší i tím, že mají buď perforované, nebo plné dno. Typy s plným dnem i stěnami se hodí spíš pro skladování kořenové zeleniny. Mrkev, kořenová petržel nebo pastiňák se v nich prosypou vlhkým pískem nebo rašelinou, aby vydržely co nejdéle. Pro dlouhodobé skladování ovoce, tedy hlavně jablek a hrušek, budou ale tou nejlepší volbou bedýnky s perforovaným dnem i stěnami. K ovoci se totiž musí dostat vzduch, jedině tak vydrží dlouho v dobré kondici. Pokud se přece jen musíte spolehnout na přepravky s plným dnem, pak každý kus ovoce podložte papírovým „hnízdem“.
Košíky z proutí i dýhové lísky
Jsou praktické, dobře sednou do ruky a pomohou při sklizni ovoce „na zemi“ i „ve vzduchu“ v koruně stromů.
Dýhové bedýnky nebo košíky dobře poslouží při přepravě jahod, meruněk nebo třešní, pro dlouhodobé skladování se ale v případě šťavnatého ovoce moc nehodí, podobně jako košíky. Vysušené ořechy v nich ale v dobře větrané místnosti přečkají zimu na jedničku.
Tipy pro skladování:
- Z ovoce se pro dlouhodobé skladování hodí hlavně jablka a hrušky, tedy plody s pevnější slupkou. Vybírejte jen takové, které se při sklizni nepotloukly. Dobrým pomocníkem vám bude trháček ze zahradnických center, kterým dosáhnete i do větví ve výšce.
- V bedýnkách jablka a hrušky skladujte pokud možno jen v jediné vrstvě. Plody se neotlačí a vy nad nimi budete mít lepší kontrolu.
- Pokud ovoce a zeleninu skladujete ve velkém množství a moc nevycházíte s velikostí skladovacího prostoru, volte nejlépe plastové bedýnky stejného typu. Dají se totiž skládat na sebe, takže ušetříte spoustu místa. Perforované stěny jsou důležité nejen z důvodu přístupu vzduchu, ale také kvůli vaší kontrole.
- I brambory se dobře skladují v tradičních přepravkách. Ty mohou být dřevěné i plastové, opět dohlédněte na to, aby i dno dobře větralo. A pozor na jednu věc – brambory a ovoce neskladujte v jedné místnosti. Ovoce totiž nasaje „aroma“ brambor. Hlízám zase nesvědčí etylén, který se uvolňuje ze zrajícího ovoce.
Text: Peukertová; foto: Shutterstock