Stromy do velké zahrady

17.6.2024

Víte, jaká zahrada je nejsmutnější? Přece ta bez bujné zeleně a bez stromů. Mohutné stromy s širokou korunou jí totiž dodávají to správné měřítko, v létě poskytnou příjemný stín a po celý rok je na ně ta nejhezčí podívaná. Stromy jsou základ každé zahrady, a u velkých pozemků to platí dvojnásob.

Stromy a keře představují pro každou zahradu základní stavební kostku, kterou pak doplní bylinné patro v podobě trvalek a cibulovin. Stromy jsou pak naprosto určující pro vytvoření správného měřítka. Zatímco do velké zahrady si můžete dovolit stromy vysoké a s širokou deštníkovitou korunou, u malých zahrad už budete muset být skromnější. Už na začátku si ale přiznejme, že je poměrně těžké určit, co je malý a velký strom. Do nejmenších městských zahrádek se většinou hodí jen ty druhy, které nepřerostou výšku dvou nebo tří metrů, ale do jiných zahrad se klidně může vejít i strom pětimetrový. Velikost zvolených dřevin tedy musí odpovídat velikosti pozemku. U větších zahrad si většinou můžete dovolit stromy vyšší než pět metrů, desetimetroví nebo třicetimetroví matadoři jsou ale otázkou. Jak tedy správně vybrat? Výsadba stromu by se měla řídit zodpovědným rozhodnutím. Vysazený strom by totiž neměl ohrožovat okolní prvky a neměl by komplikovat život ani vašim sousedům.

Výsadba stromu jako věc „sousedská“

Pokud si nejste jisti, jestli vám soused za pár let nezaklepe na dveře s prosbou o pokácení vaše stromu, pak to s ním zkuste rovnou probrat. Týká se to spíš těch dřevin, které za několik let začnou svými větvemi zasahovat na sousedův pozemek, vždy se ale snažte rostliny vysazovat tak, aby se v budoucnu nestaly jablkem sváru. Pokud ale stromy vysazujete v dostatečné vzdálenosti od vedlejší zahrady, je rozhodnutí prakticky jen na vás.

Velká zahrada umožňuje bohatý výběr

Pokud vám to místo dovoluje, určitě se neomezujte jen na jeden strom. Na vaší zahradě tyto všestranné rostliny mohou plnit různou funkci. Najdete mezi nimi druhy okrasné listem, dřeviny kvetoucí, s okrasnými plody nebo exempláře s dekorativní kůrou. Na velkou zahradu budou ideální stromy se širokou korunou, které v létě zajistí příjemný stín. Stejně tak ale jimi vyřešíte i další ožehavou otázku, a to soukromí. Právě stromy totiž fungují jako clona, která zahradu ochrání před nežádoucími pohledy z vyšších pater okolních budov. Působnost dřevin závisí i na tom, jestli je vysadíte bodově, tedy jako solitéry, nebo z nich vytvoříte druhově pestré skupiny. Ty mohou mít charakter i menšího lesa, který se doplní keři i bylinným patrem ze stínomilných trvalek.

Jaký druh zvolit?

Záleží na každém, jakému stromu dá přednost. Zatímco opadavé listnáče do zahrady vnesou svěží odstíny a proměnlivost, která bývá opravdu značná od jara do podzimu, stálezelené jehličnany se zase postarají o větší soukromí. Sice je jim vyčítána strnulost nebo třeba to, že je jejich koruna až moc přísná, ale v menším podílu jim to bude na zahradě v doprovodu opadavých listnatých dřevin slušet. Pokud si nejste jistí, jaký strom bude pro vaši zahradu ideální, nechte se inspirovat naším výběrem.

Habr obecný (Carpinus betulus)

Výška: až 25 m

Tento opadavý listnáč je známý také jako dřevina vhodná do tvarovaných živých plotů. Patří prakticky do jakékoliv velké zahrady, kde oceníte přírodní vzhled stromu i jeho domácí původ. Výhodou jsou hlavně svěže zelené listy a zajímavě nepravidelný kmen hnědo-šedé barvy. Dá se sehnat v odrůdách s kompaktní korunou, která nedosahuje takových rozměrů jako v případě původního druhu.

Pavlovnie plstnatá (Paulownia tomentosa)

Výška: 15 až 20 m

Tento strom jistě znáte z parků, ale i ve velké zahradě se postará o pěknou podívanou. V červnu kvete fialovými květy, které upoutají na dálku. Během léta z nich vzniknou semeníky s tobolkami, které v podzimní koruně po vyschnutí zajímavě šelestí.

Platan javorolistý (Platanus x acerifolia)

Výška: do 25 m

Najdete ho v parcích, městských stromořadích i na rodinných zahradách. Během let ale doroste impozantních rozměrů. Už poměrně mladé stromy rostou doslova jako z vody, takže je to ideální dřevina pro ty, co se chtějí rychle dočkat širokého sytě zeleného slunečníku. Tím ale jeho jedinečnost nekončí. Platan se totiž pochlubí odlupčivou kůrou v odstínech okrové a zelené. Její kresba připomíná maskáčový vzor, takže si platanu všimnete i v době, kdy jeho větve nezdobí velké „javorovité“ listy. V zimě vyniknou i kulovité plody, které v bohatém množství zdobí platanové větve. Platan vynikne hlavně jako solitéra v trávníku, můžete ho ale vysadit i do sousedství jiných, podobně mohutných stromů.

Výběr stromů do velké zahrady a jejich výška

 

 

Text: Lucie Peukertová; foto: Shutterstock